Dyraste hockeykorten genom tiderna

Den som gillar hockey har kanske också samlat på hockeykort med sina favoritspelare eller sitt favoritlag. Det finns en hel business runt de här korten och de dyraste är värda miljontals kronor. Alla de dyraste korten kommer från Nordamerikanska lag. Det mest värdefulla hockeykortet är ett kort med en av NHL:s största spelare genom tiderna, Wayne Gretzky. Gretzkys kort från 1979 är värt 800 000 kronor.

Bobby Orr – 1966

Det näst dyraste kortet är med en spelare som heter Bobby Orr, från Kanada. Kortet är från när han spelade i Boston Bruins år 1966. Det är billigare än Gretzkys kort men fortfarande kostar det en hel del: cirka 400 000 kronor. Orr är den enda back som vunnit poängligan och anses därför av många vara världens allra bästa back genom alla tider.

Goldie Howe – 1951

Tredje dyrast är ett kort med en spelare vid namn Goldie Howe, också han från Kanada. När kortet tillverkades år 1951 spelade han i Detroit Red Wings. Priset för att äga kortet är cirka 200 000 kronor. Howes smeknamn är ”Mr Hockey” och det är många som anser honom vara den bästa hockeyspelaren genom tiderna. Howe var stark och uthållig plus att han gjorde många mål.

Mario Lemieux – 1985

Ännu en kanadensare bland de dyraste korten, Mario Lemieux från tiden när han spelade i Pittsburgh Penguins. Lemieux kallas ofta ”Super Mario” efter den populära TV-spelsfiguren. Även Lemieux är det många som vill ranka som världens bästa spelare någonsin, bland annat den Kanadensiska sportkanalen TSN anser att han är allra bäst. Kortet från 1985 är från Lemieux allra första säsong i NHL och är värt cirka 130 000 kronor. NHL har haft otroligt många duktiga hockeyspelare och i flera av världens bästa spelare har någon gång spelat i ligan. Korten som skapas varje säsong är hett samlarmaterial och det visar sig ofta inte förrän långt efteråt vilket kort som är värt att hålla fast vid. Tidiga säsonger för riktigt duktiga spelare är vad samlarna är beredda att betala dyra pengar för, närmare bestämt nästan 1 miljon.