Dyraste baseballkorten

Sedan början av 1900-talet har sportälskare samlat och handlat med baseballkort. Det brukar sägas att baseball är amerikanernas favorithobby och att samla baseballkort kommer inte långt efter. Det kan dessutom vara en lönsam hobby, det dyraste kortet någonsin är från 1909 och är än idag det mest värdefulla kortet någonsin.

Hur mycket ett baseballkort är värt beror på flera faktorer. Ålder är en viktig faktor och likaså kortets skick, men också hur vanligt förekommande kortet är. Vi kommer nu att titta på några av de dyrast sålda baseballkorten någonsin – och det finns pengar att tjäna, det är ett som är säkert. Det finns många som livnärt sig på att samla och sälja basketkort av olika slag. Det är en typ av gambling att syssla med och det gäller att lära sig att hitta värdefulla kort billigt och sälja dyrt. Det är ganska likt andra typer av hasardspel där man behöver lära sig taktiker och tips om hur man vinner. Tacksamt nog finns det hjälp för det senare överallt på nätet.

Gammalt är dyrast

Det dyraste kortet någonsin kom i cigarettpaket tillverkade av American Tobacco Company 1909. Endast 25 till 200 kort tillverkades då spelaren på kortet, Honus Wagner, av oklar anledning bad ATC att dra tillbaka kortet från marknaden. Kortet på Honus Wagner från 1909-1911 såldes 2016 för svindlande 3,12 miljoner dollar, över 30 miljoner svenska kronor. Ett annat, i jämförelse med Wagner, billigt kort är Babe Ruth’s kort från 1916. Det var från tiden då han spelade för Sporting News, innan han gick över till Yankees som han är mest förknippad med. Babe Ruth såldes på en auktion 2016 för 717 000 dollar. Det är det tredje dyraste kortet någonsin.

En värdig tvåa

Micky Mantles kort från 1952 såldes också det på en auktion 2016. Det är det enda baseballkortet, förutom det på Honus Wagner, som hamnar i miljonklassen. Det är ett baseballkort från Topps Major League. Priset? Nätta 1,13 miljoner dollar. Det är ett eftertraktat kort helt klart och det mest värdefulla baseballkortet på Mantle. Att det finns pengar att tjäna på baseballkort är ganska klart. Om du skulle vara intresserad av att lägga vantarna på ett eget Babe Ruth eller Mickey Mantle baseballkort kan du börja med att leta online. Många samlare säljer på till exempel på Ebay och vem vet, kanske hittar du nästa Hokus Wagner?